Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe vermijdt u het ouderwetse gelieve?

Hoe vermijdt u het ouderwetse gelieve? Schrijf een van deze vier mogelijkheden:

1. een vraagzin met het voorwaardelijke zou willen.
2. een vraagzin met willen.
3. een vraagzin met het actieve werkwoord.
4. een imperatief, gebiedende wijs of instructie.

Gelieve is een ouderwets woord dat in de meeste teksten te formeel is. Velen gebruiken het als diplomatische oplossing voor een vraag. De volgende vijf alternatieven zijn hedendaags en passen in zakelijke teksten. Hoe vermijdt u bijvoorbeeld gelieve in deze zin? Gelieve het formulier voor 15 januari terug te sturen.

Afhankelijk van de inhoud van de zin en de relatie die u hebt met de ontvanger, kiest u:

1. Zou u het formulier voor 15 januari willen terugsturen?
2. Wilt u het formulier voor 15 januari terugsturen?
3. Stuurt u het formulier voor 15 januari terug?
4. Stuur het formulier voor 15 januari terug.

Wilt u meer informatie over het thema? Neem contact op met Greet of bezoek de website: http://www.lerencommuniceren.eu.

Reacties

  1. Anoniem4.1.11

    Wat is er mis met gelieve? Ik houd wel van een beetje archaïsch taalgebruik...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anoniem8.10.19

      Gewis kan een archaïserend vocabulaire zijn bekoorlijkheden hebben! Maar soms is het ook gewoon belangrijk om duidelijk te zijn. Zeker wanneer je communiceert naar een doelgroep waartoe ook mensen behoren die Nederlands spreken als tweede taal (of las derde, vierde, vijfde, zesde...), of jongeren, of zelfs gewoon mensen die moeite hebben met lezen of die niet veel met ambtelijke of geschreven taal in contact komen.

      Verwijderen
  2. Nou, ik vindt het maar een kwestie van wat het woordenboek er van vindt. Als zij zeggen dat het klopt, op mijn tafel nog wel, is dat ook zo. Ik vindt het nog een heel gepast woord. Niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem24.10.23

    Ja, dat vind ik ook hoor.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe verwijst u naar een bijlage?

Hoe verwijst u naar een bijlage? Schrijf als bijlage of in de bijlage . Ook al leest u in België dikwijls "in bijlage vindt u de...", betekent het niet dat dat correct is. In juist Nederlands verwijst u als volgt naar een bijlage: In de bijlage vindt u de nieuwe kalender Als bijlage vindt u de nieuwe kalender In de bijgevoegde kalender ziet u ... Wilt u meer informatie over het thema? Neem  contact  op met Greet of bezoek de website:  http://www.lerencommuniceren.eu .

Wat is het verschil tussen Miss, Mrs en Ms?

Wat is het verschil tussen Miss , Mrs en Ms ? In het Engels is Miss voor ongetrouwde vrouwen, Mrs voor getrouwde vrouwen en Ms voor elke vrouw. Ms is de hedendaagse stijl om een vrouw aan te schrijven of aan te spreken. Dat is gemakkelijk, dan moeten we niet weten of ze getrouwd is of niet. Bovendien is het een eerlijke tegenpool voor het mannelijke Mr . Wilt u meer informatie over het thema? Neem contact op met  Greet  of bezoek de website:  http://www.lerencommuniceren.eu .

Hoe schrijft u een advocaat aan?

Hoe schrijft u een advocaat aan? Schrijf "Meester" en de familienaam . Wanneer u een brief, fax of e-mail schrijft naar een advocaat, begint u niet met de algemene aanschrijving "geachte". U schrijft dan bijvoorbeeld: - Meester Vermassen - Meester Verwilghen Schrijft u naar een notaris of een gerechtsdeurwaarder? Dan schrijft u naar de functie: - Mijnheer de notaris - Mevrouw de notaris - Mijnheer de gerechtsdeurwaarder - Mevrouw de gerechtsdeurwaarder Andere vormen van aanschrijving, aanspreking en titulatuur in België vindt u op taaladvies.net . Wilt u meer informatie over het thema? Neem  contact  op met Greet of bezoek de website:  http://www.lerencommuniceren.eu .