Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom zou u letten op een goede buikademhaling?

Waarom zou u letten op een goede buikademhaling? Omdat u met een goede buikademhaling kalmer en gezonder wordt.

Buikademhalen is ademhalen met het middenrif, de spierkracht uit het midden van het lichaam. Borstademhaling gaat daarentegen via kleinere spiertjes tussen de ribben. Is ‘borst vooruit’ dan wel de juiste houding? Velen gebruiken uitgesproken borstademhaling wanneer ze bewust diep willen ademhalen. Dat belast het organisme veel meer dan buikademhaling. De longen halen minder zuurstof binnen, het hart klopt sneller en het kost overbodige zuurstof omdat het van het lichaam meer inspanning vraagt.
Bij buikademhaling gebruiken we de volledige longcapaciteit. Bij geforceerde borstademhaling is de buik altijd ingetrokken en dus de onderkant van de longen ingedrukt bij het inademen. Er kan minder lucht in. De ribben zijn dan alleen door grote kracht uit elkaar te bewegen.

Professionele sprekers (tolken, radiojournalisten, tv-presentatoren, ...), muzikanten van blaasinstrumenten en zangers gebruiken buikademhaling: de spieren in de borst worden zoveel mogelijk ontspannen gehouden. Daardoor treedt er geen spanning in de keel op, kunnen ze gemakkelijk kopstemstand van de stembanden voorkomen en zal de adem de grootste snelheid hebben in de voorkant van de luchtpijp en onderin de mondholte. Dat zijn de juiste voorwaarden voor het spelen of spreken met een volle, warme toon. Bovendien zijn de geluiden die horen bij het ademhalen, het openen en sluiten van de mond, en het slikken veel discreter.
Bij geforceerde borstademhaling leveren de spieren rond de bronchiƫn (de buizen die de longen verbinden met de luchtpijp) ademdruk. Dat veroorzaakt spanning in de spieren en hoge bloeddruk in de aderen van de borst, schouders, nek en het hoofd. De keel wordt nauw en gespannen. Dat effect klinkt niet goed, vooral omdat de adem dan de grootste snelheid heeft in de achterkant van de luchtpijp en bovenin de mondholte.

Er zijn ook veel medische redenen die maken dat buikademhaling beter is dan geforceerde borst ademhaling. Een belangrijke daarvan is dat buikademhaling stressverlagend werkt.

Kortom, de buikademhaling brengt niets dan voordelen mee. Hoe doet u dat? U vindt een vlugge en goede ademtip in de kantoortip van 19 mei 2009.

Wilt u meer informatie over het thema? Neem contact op met Greet of bezoek de website: http://www.lerencommuniceren.eu.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe verwijst u naar een bijlage?

Hoe verwijst u naar een bijlage? Schrijf als bijlage of in de bijlage . Ook al leest u in BelgiĆ« dikwijls "in bijlage vindt u de...", betekent het niet dat dat correct is. In juist Nederlands verwijst u als volgt naar een bijlage: In de bijlage vindt u de nieuwe kalender Als bijlage vindt u de nieuwe kalender In de bijgevoegde kalender ziet u ... Wilt u meer informatie over het thema? Neem  contact  op met Greet of bezoek de website:  http://www.lerencommuniceren.eu .

Wat is het verschil tussen Miss, Mrs en Ms?

Wat is het verschil tussen Miss , Mrs en Ms ? In het Engels is Miss voor ongetrouwde vrouwen, Mrs voor getrouwde vrouwen en Ms voor elke vrouw. Ms is de hedendaagse stijl om een vrouw aan te schrijven of aan te spreken. Dat is gemakkelijk, dan moeten we niet weten of ze getrouwd is of niet. Bovendien is het een eerlijke tegenpool voor het mannelijke Mr . Wilt u meer informatie over het thema? Neem contact op met  Greet  of bezoek de website:  http://www.lerencommuniceren.eu .

Hoe schrijft u een advocaat aan?

Hoe schrijft u een advocaat aan? Schrijf "Meester" en de familienaam . Wanneer u een brief, fax of e-mail schrijft naar een advocaat, begint u niet met de algemene aanschrijving "geachte". U schrijft dan bijvoorbeeld: - Meester Vermassen - Meester Verwilghen Schrijft u naar een notaris of een gerechtsdeurwaarder? Dan schrijft u naar de functie: - Mijnheer de notaris - Mevrouw de notaris - Mijnheer de gerechtsdeurwaarder - Mevrouw de gerechtsdeurwaarder Andere vormen van aanschrijving, aanspreking en titulatuur in BelgiĆ« vindt u op taaladvies.net . Wilt u meer informatie over het thema? Neem  contact  op met Greet of bezoek de website:  http://www.lerencommuniceren.eu .