Hoe weten anderen hoe ze ons moeten aanschrijven? We vermelden onze voorkeursaanspreking achter onze naam onderaan een e-mail, op ons visitekaartje of op sociale media.
Sommigen onder ons hebben een voornaam die zowel voor vrouwen als mannen gangbaar is. Sommigen gaan genderneutraal door het leven. Sommigen veranderen op een dag van geslacht. Onze maatschappij bestaat uit een regenboog aan identiteiten. Dat heeft effect op taal en etiquette.
Volgens een vrij oude, goede gewoonte kunnen we de aanspreking toevoegen tussen haakjes achter onze naam onderaan een e-mail of brief:
Dominique Janssens (de heer)
Chris Peeters (mevrouw)
Volgens een recente gewoonte op sociale media vermelden we de aanspreking ook achter de naam, vaak in het Engels:
Elliot Page, he/him/his
Laverne Cox, she/her/hers
Sam Smith, they/them/their
We kunnen het ons communicatienetwerk gemakkelijk maken en onze voorkeursaanspreking vermelden achter onze naam onderaan een e-mail, op ons visitekaartje of op sociale media. Hoewel dit terrein leeft en evolueert, alvast enkele suggesties.
In het Nederlands:
Dominique Janssens (de heer)
Chris Peeters (mevrouw)
Robin Dupont (zij/hen/hun)
Kristof Van Daele (hij/hem/zijn)
Greet De Baets (zij/haar)
In het Engels:
Lee Jones (Mx)
Logan McDonald (Ms)
Chris Stewart (Mr)
Lee Jones, they/them/their
Logan McDonald, she/her/hers
Chris Stewart, he/him/his
Zelfs wanneer onze naam op het eerste gezicht eenduidig is, kan het een meerwaarde zijn om onze aanspreking toe te voegen. Het biedt zowel helderheid in internationale communicatie als steun in hedendaagse communicatie.
Reacties
Een reactie posten